2009. szeptember 27., vasárnap

Nyárvégi kedvenceim


Három étel, amit gyakran készítek. Mindegyik nagyon egyszerű, és általában tuti siker. Kihozza a maximumot a szép zamatos zöldségekből.

sült paprika

Elsősorban kápiából szoktam csinálni, mert azzal a legkönnyebb bánni. Más húsos paprikafajtákkal is kísérleteztem sokat, és gyönyörű, mikor különböző színűek pompáznak a tányéron, csak melósabb.


A sütő aljába alufóliát terítek, és a képen látható módon elhelyezem a paprikát. Elég nagy lángon sütöm, 5-6-os a gázsütőmön.

Ez a kicsit horrorba illő jelenet csak annyit illusztrál, hogy az így megsült paprikákat a rácsról egy nagy tálba dobálom, és fedő alatt hagyom kihűlni. A saját gőzében megpuhul a héja, és utána elég könnyű lehúzni.
A kész paprikát általában apróra vágott fokhagymával, friss bazsalikommal, balzsamecettel és olívaolajjal, vagy ezek tetszőleges párosításával tálalom, de nagyon tágak a lehetőségek.

joghurtos padlizsán

Nálam török padlizsán, és akkor ezt mondhatnám úgy is, hogy török törökparadicsom?


A felkockázott padlizsánt egy olajjal picit kikent tepsiben, pár kanál olívaolajjal meglocsolva sütőbe teszem. Sütés közben néha megforgatom. Bármennyi olajat fölvesz, nem kell bedőlni, elég a pár kanál - bár ezt leírva most elgondolkodtam, lehet, hogy olaj nélkül is ugyanazt az eredményt kapnám?


Mikor elérte a jobb oldalon látható állapotot, kiveszem a tepsit a sütőből. A padlizsánt átnyomott fokhagymával és joghurttal összekeverem, így hagyom kihűlni.
A sütés közben elvesztett víztartalma egy részét valahogy a joghurtból nyeri vissza, szerintem ettől lesz nagyon finom.


tészta hideg paradicsomszósszal

Amíg a tészta fő, a robotgépem dobozos aprítójában összeturmixolok felvágott paradicsomot, pár gerezd fokhagymát, bazsalikomot és olívaolajat. Kész. Több személyre nagyobb turmixban csinálom. Még nem próbáltam ki, hogy jól eláll-e, mindig csak annyit csinálok, amennyi kell.
Hideg levesként is meg lehet enni (inni), akkor tészta sem kell.


Fejenként kb 3 közepes paradicsom, azt nem merem leírni, hogy mennyi fokhagyma, maradjunk abban, hogy ízlés szerint, és 2-3 evőkanál olaj. Őrölt borsot is teszek bele, ha eszembe jut. Most jut eszembe, a másik két receptbe is.

Azt meg csak utólag vettem észre, hogy az első két receptnél a végeredményt meg sem mutattam. Sebaj, majd jövőre.

Nincsenek megjegyzések: