Volt egy lusta kísérletem nemrég, és az eredmény ugyan elfogyott, de nem volt az igazi. (Azért el kell mondani, hogy epersalátához (ezúttal mentával) nagyon jól passzolt belőle egy-egy gombóc.)
Most viszont ismét nekiálltam, figyeltem a mennyiségekre, az eredmény is az, amit vártam, úgyhogy közzéteszem a receptet.
1 liter víz
60 deka cukor
fél kiló rebarbara
1,5 citrom leve
A vízből és a cukorból szirupot főztem, pár percig hagytam erősen forrni, míg kb egy ujjnyi elfőtt a folyadékból. Beleraktam a szirupba a feldarabolt rebarbarát, és tovább forraltam, mialatt a rebarbara szálasra szétfőtt, és újra elfőtt egy ujjnyi.
A szirupot leszűrtem, hagytam a masszát jól lecsepegni, kicsit nyomkodtam is, de nem nagyon.
Ha a növény is belekerül (pl leturmixolom), akkor zöldes színe lesz, ha csak a főzőlé, akkor gyönyörű rózsaszín - igazából ez volt a múltkori csalódottság egyik oka.
Az elkészült alapot hagytam kihűlni, aztán a hűtőbe raktam. Másnap belecsavartam másfél citrom levét, és fagylaltgép híján a kancsós turmixba töltöttem, így azt is le tudtam olvasni, hogy pont egy liter lett. A turmix-szal pár percig kevertem, hogy jó habos legyen, aztán műanyag dobozban a mélyhűtőbe raktam. Másfél-két óránként átkeverem elektromos habverővel. Eddig ezt a műveletet valami ismeretlen okból mindig botmixerrel csináltam, de ma rájöttem, hogy a habverővel sokkal jobb.
A szirupot leszűrtem, hagytam a masszát jól lecsepegni, kicsit nyomkodtam is, de nem nagyon.
Ha a növény is belekerül (pl leturmixolom), akkor zöldes színe lesz, ha csak a főzőlé, akkor gyönyörű rózsaszín - igazából ez volt a múltkori csalódottság egyik oka.
Az elkészült alapot hagytam kihűlni, aztán a hűtőbe raktam. Másnap belecsavartam másfél citrom levét, és fagylaltgép híján a kancsós turmixba töltöttem, így azt is le tudtam olvasni, hogy pont egy liter lett. A turmix-szal pár percig kevertem, hogy jó habos legyen, aztán műanyag dobozban a mélyhűtőbe raktam. Másfél-két óránként átkeverem elektromos habverővel. Eddig ezt a műveletet valami ismeretlen okból mindig botmixerrel csináltam, de ma rájöttem, hogy a habverővel sokkal jobb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése