2009. január 24., szombat

Köfte tajine póréhagymával


Így jár az ember, ha nem tud mértéket tartani, és több blogba ír, ráadásul egy témában. Arról nem is beszélve, ha több helyen hasonlókat főz - ez viszont igazán önhibámon kívül történt velem. Mármint úgy jár, mint én most, hogy az egyik receptről eszembe jutott egy másik, korábbi főzés, amiről még fotók is vannak - úh nem tudok ellenállni a kísértésnek, és beírom ezt is.

Az étel a kerékpártúra klub decemberi összejövetelére készült, melynek azt hiszem, semmi apropója nem volt azon kívül, hogy rég voltunk így együtt. Jóval túl a szezonzáráson, ráadásul az időjárási viszonyok épp elég mostohák voltak, csak az egy hős Anna jött biciklivel.
Ebből a receptből indultam ki. Bízom benne, hogy minden részletre emlékezni fogok - mivel ezt az ételt sous chef közreműködésével főztem, sok mindenre nem kellett külön figyelnem.


1,2 kiló darált borjúhús (borjú apróhúst kell keresni, és aztán ledaráltatni)
1,5 kiló krumpli

1 tojás
4 szál póréhagyma
2 doboz darabolt paradicsom
3 vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
római kömény
só, bors


A húsgombóchoz kb 30 deka krumplit meghámozva, kockára vágva megfőztünk, majd szétnyomtuk, mint a krumplipüréhez. Összekeverjük a darált hússal, a tojással, egy apróra vágott hagymával, két gerezd szétnyomott fokhagymával, sóval, borssal, római köménnyel. A masszából 2-3 centi átmérőjű golyókat gyúrunk.

A maradék két hagymát olajon megdinszteljük, rádobjuk a meghámozott, felkockázott krumplit. Kis pirítás után mehet bele a 3-4 cm hosszú darabokra felvágott póré is. Rövid pároláls után ezt kis vízzel kell felönteni, és főzni egy darabig. Tudtam (csak elfelejtettem), hogy savas lében a krumpli nem fő meg rendesen, és szerintem túl hamar öntöttük bele a paradicsomot, egy-két krumpli épphogy megfőtt. Tehát helyesen úgy szól, hogy ha a krumpli már majdnem jó, a paradicsomkonzerveket is beleöntjük, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük.

Amint felforrt, egyesével belepotyogtatjuk a gombócokat. Az edény rázogatásával segítjük a gombócokat, és a többi összetevőt kényelmesen elhelyezkedni. Az utolsó gombóctól számított húsz perc múlva lehet enni. Petrezselyemzöldet vágtunk a tetejére.

A többi fogásról nem készült fotó, de itt megemlítem a fenséges felvágottakat és pástétomokat, amiket az aperitívhez ettünk, valamint a puncspuding desszertet babapiskótával, ami Farkas és Rákosi elvtársak kedvéért készült, mivel mindkettőjük gyengéje a puncstorta.
A puncsos desszert mellé rumban elrakott gyümölcsöket ettünk, majd nyugovóra tértünk a kanapén és környékén.




Nincsenek megjegyzések: