2009. január 5., hétfő

Tian variáció gerslivel és juhtúróval


A Cappietto család eredetileg nizzai illetőségű receptjének hazai változata. Azóta kiderült már, hogy tian néven sokféle sült zöldséges étel fut, bizonyos helyeken minden ilyesminek a gyűjtőneve, ami nem gratin.

Én ezzel a recepttel (az eredetivel) fedeztem fel magamnak a sütőtököt. Kapcsolatunk azóta sokat mélyült.



kb 70 dkg sütőtök
2 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 csésze gersli
provence-i fűszerkeverék
1 tojás
5 deka juhtúró
egy marék tökmag (hántolt)

Kevés olajon megpárolom a felvágott hagymát, fokhagymát, rámorzsolok jó sok provence-it, sózom, és belerakom a feldarabolt sütőtököt. Kis-közepes lángon, fedő alatt párolom, míg a tök elkezd szétesni-szétkenődni.
A kis csésze gerslit egy kanál olajjal összekeverem, hogy mindenütt érje, majd a tökhöz adom, utána öntök két csésze vizet, így főzöm tovább, majd kb tíz perc múlva elzárom, de lefedve hagyom, hogy puhuljon a gersli.
Mikor kicsit már kihűlt, egy egész tojást keverek bele (lehet kettő is, úgy könnyebb lesz majd szeletelni), megborsozom.

Kiolajozott, vagy sütőpapírral bélelt jénaiba, vagy kerámia tálba öntöm, tetjeére juhtúrót morzsolok, és tökmagot szórok, kb 200 fokon megsütöm, míg a tetje pirulni kezd.

Melegen, langyosan, és hidegen (sőt, másnap) is nagyon finom. Lehet hozzá pár szelet sonkát enni, vagy pl káposztasalátát - esetleg csak simán fejeskáposztát, ahogy én ma.




2 megjegyzés:

Szilu írta...

kapcsolatom a sütőtökkel mélypontra jutott, mikor Áron hetekig mindent párolt sütőtökkel evett, már a színétől is rosszul voltam
na de most, hogy Rebekának már nem párolom, hanem rendesen, sütőben sütöm - nos, ez egy új szerelem : )
ezt szívesen megsütném, szerinted ér tojás és juhtúró (no és tökmag...) nélkül, vagy várjak még három hónapig?

gmx írta...

Juhtúró és tökmag nélkül abszolút ér, tojás nélkül viszont nincs sok értelme megsütni, mert nem fog összeállni, úgyhogy babakajának főzd össze rendesen a gerslivel (vagy bármi más gabona lehet) és kész.
Esetleg ebben a fázisban félretehetsz Rebekának egy adagot, a többit pedig a nagyoknak befejezed a sütőben.