Olyan rég akarok már citromtortát csinálni. Egyszer már majdnem, de végül ott egy túró-citrom kombináció lett belőle. Most tehát eljött az alkalom, mivel meglepetésnek szántam, a szülinapos nem tudott beleszólni a rendelésbe... Íme az eredmény:
Többféle szögből is megcsodálható.... (mondjuk, itt tükörtojásra emlékeztet, de így is szeretem)
Tehát citromtorta eldöntve, csak az okozott problémát, hogy abba nem lehet gyertyát szúrni. Szerencsére londoni utamon épp vásároltam két csomag mini muffin formát (szilikon). Úgy döntöttem, mini tortákat fogok csinálni, és akkor nem kell gyertya, lesz annyi torta, ahány év (sőt, még bőven lehetett tesztelni is az eredményt).
24 formám van összesen, két adagot akartam sütni. A tésztához a szokásos adag dupláját készítettem, és a különleges alkalomra még tojássárgáját is tettem a tésztába.
24 formám van összesen, két adagot akartam sütni. A tésztához a szokásos adag dupláját készítettem, és a különleges alkalomra még tojássárgáját is tettem a tésztába.
A dupla adag tehát
40 deka teljes kiőrlésű rozsliszt
10 deka cukor
20 deka vaj
2 tojás sárgája
hideg víz
A lisztet és a cukrot a vajjal elmorzsoltam, bele a tojássárgák és a víz. 4 db hengert formáztam belőle, letakarva a hűtőben fél órát pihent (egy napot is lehet).
Egy-egy hengerből 12 darabnak kellett kijönnie, és - láss csodát- ki is jött. A szeleteket egyesével belenyomkodtam a formákba. Legközelebb talán vastagabbra hagyom a hengert, a korongok akkor egyből nagyobbak lesznek, kevesebbet kell lapogatni. Előmelegített sütőben hamar megsült (talán tíz perc? nem néztem). Mivel nagyon picik, és a sütőm nem süt egyenletesen, közben egyszer megfordítottam a tepsit.
A krémhez nem találtam a noteszt, amiben megvan kedves francia barátném anyukájának receptje, így keresgélni kezdtem. Első körben kiejtettem a kukoricalisztes, és a krémmel újrasütős verziókat. Végül a Chili&Vanílián talált krémet választottam, és nagyon finom lett. Csak annyit módosítottam, hogy majdnem két deci citromlét tettem bele.
A gőz fölött az előzőleg már fehéredésig vert
2 tojást
2 tojássárgáját
15 deka cukrot
habverővel kevertem, míg sűrűsödni kezdett.
Ezután 3-4 adagban adtam hozzá a 1,5-2 deci citromlét.
És a gőzről levéve darabokban, mindig jól elkeverve a 10 deka vajat.A krémhez nem találtam a noteszt, amiben megvan kedves francia barátném anyukájának receptje, így keresgélni kezdtem. Első körben kiejtettem a kukoricalisztes, és a krémmel újrasütős verziókat. Végül a Chili&Vanílián talált krémet választottam, és nagyon finom lett. Csak annyit módosítottam, hogy majdnem két deci citromlét tettem bele.
A gőz fölött az előzőleg már fehéredésig vert
2 tojást
2 tojássárgáját
15 deka cukrot
habverővel kevertem, míg sűrűsödni kezdett.
Ezután 3-4 adagban adtam hozzá a 1,5-2 deci citromlét.
A krém egy tortához gondolom, jó adag, az én mini cuccaimhoz jó sok lett, mondjuk a kétharmada elég lett volna. Megtöltöttem 28 darabot, a többiből meg babapiskótával kis desszertet rittyentettem a családi ebédhez (mondjuk, ez azért három embernek nem volt egy nagy adag). Szerénytelenül azt kell mondanom, pont olyanok lettek a kis torták, amilyennek elképzeltem.
A maradék 20 darabhoz mousse au chocolat-t csináltam. Bele:
15 deka étcsoki
7 deka vaj
2 tojás
5 deka cukor
1 evőkanál konyak
A csokit a vajjal gőz fölött megolvasztottam, gőzről levéve belekevertem a tojássárgákat.
A fehérjéket a konyakkal és a cukorral nagyon kemény habbá vertem, és összekevertem a csokival. Ebből is maradt két kicsi adag, miután a 20 minitortát megtöltöttem.
A fehérjéket a konyakkal és a cukorral nagyon kemény habbá vertem, és összekevertem a csokival. Ebből is maradt két kicsi adag, miután a 20 minitortát megtöltöttem.
Általában kicsit más arányokkal csinálom (kevesebb vaj, és 2 tojás/10 deka csoki), de úgy gondoltam, hogy ilyen pici adagokban lehet nagyon tömény, ráadásul tésztája is van a tortának.
Fázisfotók:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése